Bewerking van de glazen

Vandaag kunnen corrigerende glazen talrijke behandelingen krijgen die voor comfort en efficiëntie zorgen. Behandeling tegen damp, tegen krassen, tegen weerkaatsing, antistatische behandeling, waterafstotende behandeling, olie-afstotend, fotochromatische glazen, polariserende glazen, gekleurde glazen en UV-glazen: lees meer over deze behandelingen.

BEHANDELING TEGEN KRASSEN

De behandeling tegen krassen is een oppervlaktebehandeling die het glas harder maakt en die de bestendigheid verbetert. De behandeling maakt het mogelijk om de levensduur van de glazen te verlengen en om het draagcomfort te doen toenemen.
De krassen of schrammen kunnen inderdaad het zicht hinderen of vrij onesthetisch zijn wanneer ze zichtbaar zijn.

Deze behandeling is verplicht indien u organische glazen kiest want hierop komen vaak krassen voor. Voor minerale glazen is dit dan weer niet nodig.

BEHANDELING TEGEN WEERKAATSING

De behandeling tegen weerkaatsing is bedoeld voor het draagcomfort en om te maken dat de glazen er mooier uitzien.

Een klassiek glas weerkaatst het licht en is dus niet volledig doorzichtig. Zonder een antiweerkaatsingsbehandeling riskeren uw glazen uw ogen te verbergen, bijvoorbeeld op een foto genomen met flash. Wanneer u werkt aan een computer of ’s nachts rijdt, kunnen klassieke glazen zorgen voor verblinding.

Het is verstandig om de antiweerspiegelingsbehandeling aan te vullen met een antivlekkenbehandeling die waterdruppels en vettige elementen verhindert om zich vast te hechten.

ANTISTATISCHE, WATERAFSTOTENDE EN OLIEAFSTOTENDE BEHANDELING

Een antistatische behandeling verhindert dat stofjes zich gaan nestelen op het glas. Deze behandeling wordt vaak gecombineerd met een olieafstotende behandeling.

De waterafstotende behandeling vergemakkelijkt het verwijderen van de waterdruppels op het glas en vermijdt dat er sporen achter blijven op de bril. Deze behandeling wordt vooral aangeraden in geval van gebruik in een wateromgeving.

De olieafstotende behandeling is een antivlekkenbehandeling die het onderhoud vergemakkelijkt. Deze procedure maakt dat de glazen minder moeten worden gereinigd door hun oppervlak glad te maken, waardoor het vuil niet blijft kleven.

FOTOCHROMATISCHE GLAZEN

De fotochromatische glazen wijzigen van kleur in functie van de lichtsterkte en de temperatuur. Normaal worden ze donker aan de buitenkant bij UV-stralen en worden ze opnieuw helder aan de binnenzijde. 

De kleurwijziging die vroeger vrij lang duurde en die op de glazen een bruin ietwat ouderwets kleur achterliet, wijzigt nu heel snel van kleur en levert bijna doorzichtige glazen op. In de praktijk zijn ze vooral nuttig voor brildragers die regelmatig van binnen naar buiten moeten gaan, en omgekeerd.

POLARISERENDE GLAZEN

Zelfs wanneer men een klassieke zonnebril draagt, dan gebeurt het aan zee of in de bergen, dat men verblind wordt door de weerkaatsing van de zon op het water of op de sneeuw, ondanks het feit dat men een zonnebril draagt.

Met polariserende glazen worden de weerkaatste zonnestralen geblokkeerd en elke verblinding verdwijnt.

De polariserende glazen garanderen visueel comfort in alle omstandigheden en de veiligheid aan het stuur wordt verhoogd. Naast het wegwerken van de verblinding maken de polariserende glazen dat men ook beter de kleuren, het reliëf en de contrasten kan waarnemen.

GEKLEURDE GLAZEN EN UV-GLAZEN

De UV-bescherming hangt af van de glasmaterie en niet van de kleur die bescherming biedt tegen verblinding. Na u ervan te hebben vergewist of de CE-markering op de montuur of op de glazen staat, dient u te kiezen in functie van uw activiteiten en uw smaak. 

Er bestaan eigenlijk vijf categorieën zonneglazen die verschillende beschermingsniveaus bieden (klasse 0 tot 4). Drie kleuren zijn overwegend op de markt aanwezig. Bruin dat contrasten verbetert, grijs dat ideaal is voor het herstel van de kleuren en grijs-groen voor dagelijks gebruik. 

Er bestaan aanvullende behandelingen zoals polarisatie die bescherming bieden en meer visueel comfort.

ANTIDAMPBEHANDELING

Wie heeft als brildrager nog nooit de onaangename ervaring gehad dat u in een café binnenkomt nadat u een dagje ging skiën bij -5 graden en dat u vaststelt dat u een dampmasker voor uw ogen hebt? 

Vandaag kunt u zo’n vervelende situatie vermijden met een antidampbehandeling, een behandeling die het mogelijk maakt om het effect van condensatie weg te nemen dat zich normaal voordoet wanneer glazen worden blootgesteld aan een groot temperatuurverschil.