DE GEZICHTSDESKUNDIGEN

Bij elke stap in uw gezondheidstraject in het kader van de opvolging van uw gezicht, komt u in contact met hoofdzakelijk drie soorten deskundigen: oogspecialisten, orthoptisten en  opticiens. Een woordje uitleg over hun respectieve rol.

DE OOGSPECIALIST

Ook wel de oftalmoloog (of de oculist) genoemd. De oftalmoloog is een arts gespecialiseerd in problemen met betrekking tot de ogen en het zien. Hij is dus diegene die zal kunnen bepalen of u lijdt aan een stoornis of gezichtsproblemen en die u collyrium, corrigerende glazen of lenzen kan voorschrijven. Hij is ook de persoon die u eventueel zal opereren indien er een chirurgische interventie nodig is. De oftalmoloog speelt trouwens een belangrijke rol bij het vroegtijdig opsporen van tal van ziekten die men kan opsporen door middel van een oogonderzoek (suikerziekte, bloeddruk, besmettelijke ziekten …).

DE ORTHOPTIST

De orthoptist is een beetje de “kinesitherapeut van de ogen”. Hij begint met het stellen van een gezondheidsdiagnose van de ogen en hij spoort anomalieën en andere gezichtsstoornissen op. Net zoals de oftalmoloog kan hij ook maatregelen nemen voor de sterkte (druk van het oog, dikte van het hoornvlies), röntgenfoto’s nemen, een analyse maken van de binnenkant van het oog. Aan de hand van een doorgedreven onderzoek kan hij bepalen welke oogbehandeling er nodig is. Dit gebeurt met spieroefeningen die hem de mogelijkheid bieden om de blik te leren controleren en de ooghinder in bepaalde gevallen weg te nemen.

DE OPTICIEN

De opticien-brillenmaker is de enige beroepsdeskundige die corrigerende glazen mag leveren. Zijn beroep is veelzijdig: hij voert het voorschrift van de oogarts uit, neemt de maten (pupilafstand) en doet evaluatietesten van het binoculair zicht, hij geeft zijn klanten advies bij het kiezen van hun optische uitrusting, zowel technisch als esthetisch, hij staat in voor het slijpen van de glazen, hij monteert ze op de brillen die hij aanpast aan het gezicht, hij meet de kromming van het hoornvlies om de meest geschikte lensvormen te vinden. De opticien staat ook in voor de dienst-na-verkoop bij de klanten.